Mistrzostwa świata w piłce nożnej, Rosja 2018: Co może pójść nie tak i jak się przed tym ubezpieczyć

Przeprowadzanie ważnych zawodów sportowych, takich jak Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2018 w Rosji, może wiązać się z wieloma zagrożeniami dla wszystkich zaangażowanych, niezależnie od tego, czy jest to światowe stowarzyszenie piłki nożnej, organizatorzy z kraju goszczącego, sponsorzy i nadawcy na całym świecie, czy piłkarze i fani.

Każde wydarzenie sportowe wiąże się z wieloma różnymi rodzajami ryzyka – małymi, dużymi, spodziewanymi lub nie. Istnieje tylko jedna pewność: nikt nie poradzi sobie z tymi wszystkimi zagrożeniami na własną rękę – wyjaśnia Andrzej Liwacz, dyrektor zarządzający ds. produktów korporacyjnych, Allianz Polska. Musimy pamiętać, że każda duża impreza jest z jednej strony obarczona wieloma ryzykami, a jednocześnie organizator ma obowiązek zadbania o ubezpieczenie. Bez niego nie byłoby mundialu, igrzysk olimpijskich i prawdopodobnie żadnego zorganizowanego sportu wyczynowego.

Szeroki wachlarz ryzyk

Na szczęście, biorąc pod uwagę dotychczasowe rozgrywki, jeszcze żaden mecz Pucharu Świata w piłce nożnej nigdy nie został przerwany. Jeśli jednak doszłoby do takiej sytuacji – np. ceremonia otwarcia lub finał miałyby zostać opóźnione o zaledwie kilka minut z powodu prostego błędu zasilania lub błędu transmisji – oznaczałoby to anulowanie bloków reklamowych w kanałach telewizyjnych, co w konsekwencji przyniosłoby straty finansowe firmom na całym świecie.

Poza awarią techniczną, są też inne czynniki, które mogą spowodować opóźnienie lub nawet odwołanie ważnego wydarzenia sportowego. Są to m.in. zdarzenia związanym z pogodą, klęskami żywiołowymi, epidemiami lub atakami terrorystycznymi. W przypadku MŚ w Rosji kluczowymi ryzykami mogą być chuligaństwo i terroryzm. Jednak należy pamiętać, że każdy kraj-gospodarz ma zupełnie inne ryzyka. Podczas Mundialu w Brazylii, który miał miejsce cztery lata temu jako największe ryzyko wymieniano wirus Zika.

Ryzyko związane z podróżami i zdrowiem dla osób fizycznych również jest powszechne i należy je brać pod uwagę przy tego typu wydarzeniach. Udział w meczach powoduje potencjalne roszczenia z tytułu odpowiedzialności wobec gospodarzy imprezy. Tu przykładów może być wiele. Zaczynając od np. zranienia widzów podczas zamieszek, do których może dojść na stadionie, kończąc na obrażeniach uczestników, do których doszło w wyniku nieprzestrzegania zasad bezpieczeństwa przez organizatora imprezy.

Pomocne ubezpieczenie

Branża ubezpieczeniowa oferuje ochronę wszystkich zdarzeń związanych z organizacją dużej imprezy sportowej - od ubezpieczenia obiektu poprzez straty finansowe organizatorów i sponsorów, kończąc na ochronie zdrowia i ryzykach związanych z podróżą fanów lub graczy.

Według szacunków Lloyd's wartość ubezpieczenia podczas Mistrzostw Świata w Afryce Południowej w 2010 roku wynosiła około 9 miliardów dolarów. W tym ok. 4,8 miliardów dolarów obejmowało tylko ubezpieczenie samych stadionów i obiektów treningowych.

Te sumy ubezpieczeń prawdopodobnie zostaną w tym roku przekroczone w Rosji, biorąc pod uwagę wysoki poziom inwestycji i ryzyk z nimi związanych – ocenia Andrzej Liwacz. Według oficjalnych doniesień, potwierdzone przez Rosję wydatki na tegoroczne Mistrzostwa Świata wynoszą około 12 miliardów dolarów. Kwota ta jednak nie obejmuje kosztów budowy i renowacji stadionów oraz infrastruktury.

Oszacowanie ryzyka związanego z nieruchomościami i odpowiedzialnością za organizację dużego wydarzenia sportowego jest standardem. Oprócz tego dostępne są również rozwiązania ubezpieczeniowe dostosowane do specyficznych wymagań firm, które bezpośrednio lub pośrednio uczestniczą w Mistrzostwach Świata. Należy pamiętać, że FIFA, organizatorzy MŚ w Rosji i drużyny narodowe wykupiły ubezpieczenia na długo przed rozpoczęciem turnieju.